december 03, 2006

Eerste advent


Ik was nog een heel klein meisje, maar ik herinner mij nog goed aan de zondags wandeling aan de hand van mijn moeder.
We liepen door de vol gesneeuwde straten van onze stad, tot we bij de mooi versierde etalage van de speelgoed winkel kwamen.
Mijn blik bleef hangen aan een prachtige slee, met daarvoor een groot rendier.
De slee was vol met lichtjes en pakjes en moeder zei, vandaag is het eerste advent.
Waarschijnlijk zou de advent wandeling tegenwoordig anders verlopen als toen.
Hij zou begin tot midden september plaatsvinden.
Ik liep, waarschijnlijk zonder mijn moeder, naar een groot warenhuis, liep door de volgepropte gangen, vol van fonkelende, blinkende, luide kerstgestalten, om dan, omgeven van kaneel zoete geuren en engelse kerstliedjes eindelijk voor hem te staan.
Nee, niet voor de slee met rendier, maar voor èèn van de twintig speelcomputer, waar mijn leeftijdsgenoten al sinds uren zaten te schieten, zodat uit de gruwelijke monsters het bloed eruit spuit.
Op het vroege advent begin en de duizelingwekkende aanbieding van kerst artikelen aangesproken, antwoord de chef; Tja geld moet rollen, tijd is geld, stilstand is een stap terug.
En overigens gaat het hier om arbeidsplaatsen, daar is geen plaats voor kinderlijke kerstgevoel.
Ik geloof hem geen woord. Ik denk dat aan de top van het ondernemen een paar mensen zitten die hun nek niet vol krijgen.
In een gezelschap, waar ons de politiker dagelijks laten zien, hoe goed je met liegen en ellebogenwerk verder komt, hoe presidenten zich als goden voelen,
daar werp je een kinderlijke advent gevoel op de vuilnisbelt.

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Een pakkend verhaal, maar helaas is het inderdaad zo dat de maand december voor veel gezinnen de ellende van januari even overshaduwd,.Zelfs wij worden elke dag bedolven onder aanbiedingen van creditcards, visa's enz....En als je als gezin maar een inkomstenbron hebt is de verleiding groot. Maar als ouder heb je toch ook de taak om je kinderen de normen en waarden van geld en goed bij te brengen. Wat niet kan kan niet. Bij mijn familie heeft een nicht van 8 al een laptop. Die kunnen wij niet eens aanschaffen, ik bedoel maar, hoe kan je nou nog een kind tevreden stellen? Ik ga niet af van het principe, elk kind ( neef of nicht) krijgt 20 euro meer niet, er is niet meer, als het niet goed is, even goeie vrienden, er valt dan wel geen xboxspel mee te kopen, of een nintendospel, maar dan nemen ze maar een krantenwijkje, moesten wij vroeger ook als je perse iets wilde. Maar het wordt de jeugd juist zo makkelijk gemaakt, juist door die ci=onsumptiemaatschappij...Zo dat was mijn story,
EEN FIJNE DAG EN KNUF UIT ZWOLLYWOOD

zondag, december 03, 2006  

Een reactie posten

<< Home